ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ





To Διεθνές Νομισματικό ταμείο ιδρύθηκε το 1945 με έδρα την Ουάσινγκτον με σκοπό την διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, την νομισματική συνεργασία και την ανάπτυξη του εμπορίου.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα απο την λειτουργία του είναι τελείως αντίθετα απο τους υποτιθέμενους στόχους του, οι χώρες που δέχονται την βοηθειά του καταλήγουν να έχουν ένα υπέρογκο χρέος. Εχει χρηματοδοτήσει μέχρι και τις πιο στυγνές δικτατορίες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να  βρίσκεται κάτω απο την επιρροή του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, τα μέτρα που υπαγορεύει συνήθως προκαλούν νέα βαθύτερη ύφεση στις οικονομίες που τα εφαρμόζουν.

BRETTON WOODS

Στο bretton woods το 1949 καθορίστηκε το δολάριο ως νέο παγκόσμιο αποθεματικό λόγω του οτι η Αμερική μετά τον πόλεμο ηταν η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της δύσης. Στην ουσία το Αμερικανικό νόμισμα θα είχε μια σταθερή ισοτιμία με τον χρυσό και τα άλλα νομίσματα θα συνδέονταν όχι με τον χρυσό αλλά με το δολάριο, κατα κάποιο τρόπο αντικαθιστούσε τον χρυσό.

1971

Ο αξιότικος πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Νίξον αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα τα οποία διογκώνονται και λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες της χώρας του καταργεί τον κανόνα του χρυσού, δηλαδή το δολάριο αντικατέστησε πλήρως τον χρυσό ως παγκόσμιο αποθεματικό και τυπώνονται δολάρια χωρίς αντίκρυσμα σε χρυσό, ενα σημαντικό μέρος εξ' αυτών καλύπτουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές της Ευρώπης, τότε τα αποκάλεσαν ειρωνευτικά "ευρωδολάρια''. Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ ειναι σαν να έχουν ένα χρυσορυχείο που δεν στερεύει ποτέ (ποιό?)  την κεντρική τους τράπεζα που εκδίδει τα πληθωριστικά (χωρίς αντίκρυσμα) δολάρια, αυτό έκανε και τελευταία...το συμπέρασμα είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα να ειναί αποτέλεσμα της εποχής που εφευρέθει ο καπιταλισμός. Είναι ευθύνη των πολιτών να δωθούν οι ανάλογες λύσεις με το πέρασμα του χρόνου.


Ιωαννής Δαούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails