ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το θαύμα του... μάγειρα Φερέιρα!



Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει για την καλύτερη ποδοσφαιρική παράσταση που έδωσε φιλοξενούμενος στην Τούμπα και το θαύμα του «μάγειρα» Φερέιρα που με... αυγά φτιάχνει φιλέτο.

Aν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός; Με αυτούς τους παίκτες δύσκολο. Με αυτόν τον προπονητή που μεταμορφώνει ακόμα και τους... βατράχους σε πρίγκιπες, όλα είναι πιθανά. Αν ο Κατσουράνης πρεσάρει στη γραμμή του άουτ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι που πριν από δύο μήνες αναγόταν σε σφαίρα της φαντασίας.
Στην Ελλάδα της υπερβολής, δεν αποκλείεται να τον χρίσουν και... φαβορί. Εδώ μέχρι και τον ΠΑΟΚ έδιναν κάποιοι υποψήφιο για τίτλο στην έναρξη της σεζόν. Για τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή εχθρός είναι αν μετατρέψει την αυτοπεποίθηση που ξεχειλίζει σε πίστη ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στο πρωτάθλημα χωρίς να ιδρώσει.


Διότι αυτά τα βήματα που έκανε ως εδώ, τα πραγματοποίησε επειδή (μην έχοντας την Ευρώπη) ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο και προσηλωμένος στο πλάνο του θαυματοποιού Φερέιρα, ο οποίος πήρε μια ομάδα χωρίς διοίκηση, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο, χωρίς σέντερ φορ, χωρίς τον κόσμο να τη στηρίζει και παρουσιάζει ποδόσφαιρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Πίεση ψηλά, μπάλα με τη μία, απλότητα αλλά και φαντεζί ενέργειες, σφιχτή άμυνα που «τρώει» λίγες φάσεις. Νίκησε την αδυναμία της έλλειψης επιθετικών παίζοντας ένα ακατανόητο σύστημα, κάτι σαν το 4-6-0 του Σπαλέτι με τον Τότι στη Ρόμα, γεμίζοντας το κέντρο και μπερδεύοντας τον αντίπαλο.
Στα της Τούμπας: Τον αδικεί τον Παναθηναϊκό και το 1-3 και το ότι σκόραρε δύο γκολ από φάουλ, με τον Χαλκιά να παρακολουθεί σαν τροχονόμος. Οι «πράσινοι» έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχουμε δει με τα μάτια μας από ελληνική ομάδα στην Τούμπα κι αυτό δεν έχει να κάνει με το τελικό σκορ αλλά με την εικόνα των ομάδων.
Εδώ δεν ήταν ότι σκόραραν απλά στις ευκαιρίες που είχαν. Ήταν ότι δεν απειλούνταν ούτε κατά διάνοια, ήταν ότι έκρυβαν το τόπι στο κέντρο, πιθανόν εκμεταλλευόμενοι και τις σοβαρές απουσίες του ΠΑΟΚ. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις με έναν τίγρη στο κέντρο (Γκαρσία) και το ίδιο με ένα γατί (Αρίας), ούτε να έχεις σέντερ φορ τον Παπάζογλου αντί του Αθανασιάδη, τον Λίνο αντί του Σνάουτσνερ που ακόμα ξερνάει από τις ενέργειες του Ζέκα.
Τέτοια ποδοσφαιρική παράσταση λοιπόν, δεν έχει δώσει αντίπαλος στην Τούμπα. Ένας Παναθηναϊκός που θύμιζε ως λειτουργία όλα αυτά τα στοιχεία που είχε προσδώσει ο Φερέιρα στην Πόρτο. Ασύλληπτο passing game, σε σημείο ώστε να νομίζεις ότι οι «πράσινοι» έπαιζαν με περισσότερους στο γήπεδο, ειδικότερα μετά το 0-1.
Κατοχή μπάλας, παιχνίδι σε μικρούς χώρους αλλά και κίνηση χωρίς την μπάλα, κάτι που αποτελεί ανέκδοτο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και καλά να παίζεις με στιλ Πόρτο έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία, από Χουλκ μέχρι Φαλκάο. Αλλά με overlap του Μαρίνου; Τέτοιο θαύμα μόνο ο Μπάγεβιτς με τον Χρήστο Βασιλόπουλο είχε κάνει το ’89...
Μάγειρα δεν τον έλεγαν; Ε, μόνο αν έχεις δίπλωμα master chef μπορείς με αυγά, αντί για ομελέτα να φτιάξεις φιλέτο...
ΥΓ. Τον Κουκουλάκη δεν πρέπει να τον τιμωρήσει η ΚΕΔ. Αν ο Βασσάρας είναι σοβαρός, τον καλεί το πρωί της Δευτέρας και του ανακοινώνει το τέλος του από τη διαιτησία. Ας μην επηρέασε το αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι θα επηρεάσει πολλά άλλα μελλοντικά. Ο τύπος είναι πραγματικά επικίνδυνος και με τα όργια που έχει κάνει κατά καιρούς στο ποδόσφαιρο επιβεβαίωσε ότι δεν τα πράττει από ασχετοσύνη. Υπήρχε περίπτωση να δώσει αυτό το πέναλτι με το σκορ στο 0-0; Όχι.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερό του έγκλημα, όχι η απόφαση ως απόφαση. Και το έδωσε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Γιατί είναι ανίκανος να σφυρίζει και παίρνει μια τέτοια απόφαση χωρίς δόλο να ευνοήσει κάποια ομάδα, αλλά... επειδή το σκορ είναι 0-3. Ε, τελειώστε τον! Πέρυσι δεν έδωσε τρία πέναλτι στην ΑΕΚ σε ένα ματς, στο παρελθόν έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι δεν μπορεί το παλικάρι. Πρέπει δηλαδή να διαμορφώσει σκορ για να τον στείλουν στο... οφθαλμιατρείο που διατηρεί να εξεταστεί;
ΥΓ. Στις 26 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι γράφαμε: «Και κάτι αγωνιστικό για τον Παναθηναϊκό: Από τις τρεις επιλογές του Φερέιρα (Κουίνσι, Ζέκα, Τοτσέ), οι δύο πρώτοι φαίνεται πως θα βοηθήσουν. Ειδικά ο Ζέκα μοιάζει πολύ καλό παικτάκι, με πνευμόνια, ενέργεια, διάθεση, ταλέντο».
Και τρεις μέρες μετά, στην πρεμιέρα με την Κέρκυρα ξαναγράφαμε: «Ένα νέο και... ωραίο φρούτο είναι κι ο Ζεκά. Αστείρευτη ενέργεια, τρεξίματα, πολυθεσίτης, τεχνική, νεύρο. Δεν χρειάζεται να δεις δέκα ματς για να τον τσεκάρεις. Τότε μπορείς να τον κρίνεις για την προσωπικότητά του, τη νοοτροπία του, τη διάρκειά του. Το τόπι πάντως το ξέρει. Δεν είναι για τη... Γιουνάιτεντ, ίσως όχι και για την Πόρτο. Αλλά είναι σύγχρονος ποδοσφαιριστής.
Βεβαίως, εμείς απλά είδαμε κάτι που... φώναζε. Τα credit αξίζουν στον Φερέιρα, αφού έφερε σχεδόν τσάμπα στην Παιανία και Ζεκά και Κουίνσι. Φαντάζεστε να είχε και τα... μύρια του πρίγκιπα; Ίσως τότε έφτιαχνε όντως μια κανονική Πόρτο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails