ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα θα γεμίσει "σκουπίδια" την Ευρώπη

Στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Οίκος Moody's εκτιμώντας, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για μια σειρά από χώρες. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Moody's για τον χρηματοπιστωτικό...


τομέα, Άλαστερ Ουίλσον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τόνισε ότι μία στάση πληρωμών από μέρους της Ελλάδα μπορεί να υπονομεύσει το αξιόχρεο κι άλλων μελών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα. "Μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα είναι πολύ αποσταθεροποιητική, μπορεί να έχει επιπτώσεις για το αξιόχρεο κι άλλων κρατών σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο Ουίλσον.

Πρόσθεσε ότι κι άλλα κράτη μέλη στην ευρωζώνη μπορεί τελικά να δουν τον χαρακτηρισμό των επενδυτικών προϊόντων τους να γίνεται "σκουπίδι", διευρύνοντας το χάσμα με τους ισχυρότερους πιστωτές της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία κι η Ισλανδία θα είναι ανάμεσα στους πρώτους αυτής της κατηγορίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οίκοι αξιολόγησης λένε ότι οι επιλογές που διερευνούν για μία επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούν οι ιδιώτες, μπορεί να ερμηνευθούν ως μία οιωνεί στάση πληρωμών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο ακατάλληλα για να δίνονται ως εγγυήσεις τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας. Μία στάση πληρωμών απ την Ελλάδα θα μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στους όρους και στις προϋποθέσεις ή ενός επιλεκτικού "ανασχεδιασμού" του χρέους ενώ, όπως ο Ουίλσον πρόσθεσε, όλες οι συναλλαγές αυτού του τύπου θα θεωρηθούν συναλλαγές για το χρέος σε μία στενόχωρη κατάσταση. Κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως ότι στην ΕΕ απομένει, μόνον, η επιλογή της επιμήκυνσης των κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν επίσημο δανεισμό της Ελλάδας, όπως κι η μείωση του επιτοκίου τους.

Εκτενής αναφορά στην απουσία συναίνεσης
Νωρίτερα, ο οίκος Moody's εξέδωσε ανακοίνωση για τα πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας κάνοντας λόγο περί πιθανού "ντόμινο" σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το BBC σε δημοσίευμά του σχετικά με τις εκτιμήσεις του οίκου Moody's, αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συναίνεση στα μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σημειώνει την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συμφωνήσει σε μια "λάθος συνταγή", αλλά και τις σκληρές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί λεηλασίας της ελληνικής κοινωνίας.

Το BBC αναφέρει ακόμα ότι οι αντιδράσεις στα νέα μέτρα είναι σφοδρές, με την ΑΔΕΔΥ να ετοιμάζεται για 24ωρη απεργία μέσα στον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, για άλλη μια μέρα τα Spread κινήθηκαν σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, καθώς οι αγορές βλέπουν όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, με το δεκαετές ομόλογο να κινείται στις 1700 μονάδες βάσης.

trelokouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails