ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Περίεργες ασθένειες που δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτές

Αποκαλύπτουμε ορισμένες από τις πιο αλλόκοτες αρρώστιες του κόσμου
Τα κρυολογήματα είναι ένας σκέτος εφιάλτης. Τα «πιάνουμε» όλοι και είναι σκέτος μπελάς. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα χειρότερες ασθένειες νοσήματα και σύνδρομα εκεί έξω που αποτελούν μία σίγουρα μεγαλύτερη, ή ακόμα περισσότερο μία πιο σπάνια απειλή από μία απλή περίπτωση συναχιού.


Έτσι ενώ όσοι υποφέρουν από αλλεργικό συνάχι γκρινιάζουν για το πόσο τα μάτια τους «τρέχουν» όπως και η μύτη τους, πείτε τους γι' αυτές τις 10 σπάνιες ασθένειες που βρήκαμε. Θα σταματήσουν πολύ σύντομα να κλαψουρίζουν.


1.Σύνδρομο του πτώματος που περπατάει


Το σύνδρομο του πτώματος (corpse syndrome) που περπατάει, ή το σύνδρομο Cotard (από τον Joseph Cotard, τον άνθρωπο που το ανακάλυψε), θέλει όσους έχουν πληγεί από αυτό να πιστεύουν πως έχουν πεθάνει, χάσει τη ψυχή τους, το αίμα τους ή ακόμα ένα ζωτικής σημασίας όργανο, έστω κι αν δεν έχουν χάσει τίποτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς πιστεύουν πως δεν έχουν στομάχι, έτσι έχουν αφήσει τους εαυτούς τους να πεινάσουν της πείνας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες γι' αυτή την περίπτωση.


2.Η πανούκλα του χορού

Τον Ιούλιο του 1518 μία γυναίκα ονόματι Φράου Τροφέα ξεκίνησε να χορεύει στους δρόμους του Στρασβούργου. Χόρεψε για σχεδόν μία εβδομάδα ενώ 34 άλλοι άνθρωποι συμμετείχαν μαζί της. Μέσα σ' ένα μήνα οι χορευτές έγιναν 400.

Στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν την ασθένεια το Συμβούλιο της Πόλης του Στρασβούργου και γιατροί τους έδωσαν την οδηγία να συνεχίσουν να χορεύουν - μάλιστα έστησαν και μία σκηνή γι' αυτούς. Οι περισσότεροι πέθαναν από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή εξάντληση.

Η αιτία αυτής της τόσο περίεργης συμφοράς είναι άγνωστη, αν και θεωρίες περί μαζικής ψυχολογικής ασθένειας, κατάποση ψυχοτροπικής μούχλας που βρίσκεται στο ψωμί από σίκαλη, εξεζητημένες τεχνοτροπίες ή ακόμα η αναγέννηση μίας μεσαιωνικής χορευτικής μανίας έχουν τεθεί επί τάπητος.


3.Θανάσιμη οικογενειακή αϋπνία

Η θανάσιμη οικογενειακή αϋπνία (FFI - Fatal familial insomnia) είναι πολύ σπάνια, έτσι εάν δεν κοιμάστε και τόσο πολύ δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ακόμα. Όσοι υποφέρουν είναι συνήθως ανάμεσα στις ηλικίες 30 και 60 και είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν από 7 έως 18 μήνες μέχρι να εκφράσει τα θανατηφόρα του αποτελέσματα.

Η FFI συμβαίνει σε τέσσερα στάδια. Ξεκινάει με αϋπνία συνδεδεμένη με κρίσεις πανικού, παράνοια και φοβία. Το δεύτερο σκέλος βρίσκει τις κρίσεις πανικού να χειροτερεύουν και να συνδυάζονται από παραισθήσεις. Στο τρίτο στάδιο η έλλειψη ύπνου προκαλεί γρήγορη απώλεια ύπνου. Τελικά η άνοια κάνει την εμφάνισή της και οι παθόντες δεν δείχνουν καμία αντίδραση ή παραμένουν βουβοί μέχρι να πεθάνουν.


4.Πορφυρία

Η πορφυρία στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μία ομάδα από ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα ή και την επιδερμίδα. Προκαλείται από την έλλειψη ενός από τα οκτώ ένζυμα που χρειάζονται για να παράγουν heme, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της αιμοσφαιρίνης.
Αποκαλείται και ως σύνδρομο του Βρυκόλακα αφού μπορεί να καταλήξει σε μία ωχρή επιδερμίδα και βίαιες αντιδράσεις στο φως όπως είναι η δημιουργία φλυκταινών, πρήξιμο και φαγούρα. Οι ασθενείς όπως αυτός στην φωτογραφία, πρέπει να παίρνουν απίστευτες προφυλάξεις για να αποφεύγουν το έντονο φως.

Η πορφυρία μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, στο στήθος, στα άκρα και στη μέση, όπως επίσης και μούδιασμα, αίσθημα παράλυσης, εμετούς, δυσκοιλιότητα, εναλλαγές προσωπικότητας και διανοητικές διαταραχές.



5.Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων

Εξαιρώντας το cool όνομα, αυτό το σύνδρομο μπορεί να αλλάξει τη ζωή και, περιστασιακά να την απειλήσει. Όλα έχουν να κάνουν με την αντίληψη των πραγμάτων που βλέπεις. Τα αντικείμενα γίνονται ασυνήθιστα μεγάλα ή πολύ μικρά για να είναι αληθινά. Οι παθόντες θα δουν τα πόδια τους να βυθίζονται στο πάτωμα ή ακόμα και ολόκληρα δωμάτια να μετατρέπονται σε μεγάλες γυάλες χρυσόψαρων.

Η ανικανότητα να υπολογίσουν την απόσταση, το σχήμα και το μέγεθος καθιστά την οδήγηση αδύνατη. Ακόμα και μία γρήγορη βόλτα στα καταστήματα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μία σχεδόν θετική παρενέργεια είναι η προφανής ικανότητα να βλέπεις και την παραμικρή λεπτομέρεια σε πράγματα που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, λες και ο παθόν έχει ενσωματωμένα κιάλια.


6.Το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού

Το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού που έγινε εν μέρει γνωστό από το φιλμ του Dr. Stranglove, κάνει τον παθόντα να πιστεύει πως ενώ το χέρι του παραμένει συνδεμένο με το σώμα του, αυτό δεν είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το χέρι του να πραγματοποιεί πράξεις που είναι εκτός του ελέγχου του. Το χέρι που νοσεί μπορεί να κάνει πράγματα όπως να ξεκουμπώνει κουμπιά πουκάμισων και να χρησιμοποιεί εργαλεία. Συνήθως ο παθόν δεν γνωρίζει τι κάνει το χέρι του μέχρι κάποιος να του το πει.


7.Σύνδρομο Capgras

Το Σύνδρομο Capgras μοιάζει σα να είναι κάτι που βγήκε κατευθείαν από ένα επεισόδιο του Star Trek. Οι παθόντες νομίζουν πως ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή έτερον ήμισυ έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο «απατεώνα». Οι ασθενείς αναγνωρίζουν τους άλλους πολύ καλά, αλλά είτε αρνούνται να το κάνουν είτε τον αναγνωρίζουν λανθασμένα το άτομο που πιστεύετε πως είναι ο «αντικαταστάτης».

Το σύνδρομο Capgras είναι ήσσονος σημασίας, αλλά μπορεί να καταλήξει μία χρόνια κατάσταση. Δεν ήταν εύκολο να διευκρινίσεις ένα τόσο περίεργο σύνδρομο όπως το Capgras, μέχρι που βρήκαμε τη φωτογραφία της απόλυτα υγιούς Κυρίας Έλεν Μίρεν και του άντρα της στο μουσείο της Μαντάμ Τισό!


8.Σύνδρομο της Ιερουσαλήμ

Το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ είναι μία πραγματικά περίεργη, τοπική ασθένεια. Έχει πολλές παραλλαγές, αλλά η πιο σοβαρή είναι επίσης και η πιο ενδιαφέρουσα.

Αφού επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ ο παθών, που έχει προηγουμένως θεωρηθεί ισορροπημένος και νορμάλ (οτιδήποτε κι αυτό σημαίνει) θα υποφέρει από ψυχωτικές παραισθήσεις. Συνήθως αυτές εμπεριέχουν μία εμμονή με την θρησκεία με αποκορύφωμα την δημιουργία μίας θρησκευτικής ομάδας σε στυλ χλαμύδας (ας είναι καλά τα σεντόνια των ξενοδοχείων), μία εμμονή με την καθαριότητα, η ανάγκη να φωνάξεις αποσπάσματα από την Βίβλο και ύμνους, να εισβάλεις σε ένα από τα άγια μέρη της Ιερουσαλήμ και να δώσετε ένα κήρυγμα εκλιπαρώντας την ανθρωπότητα να γίνει καλύτερη.

Μετά την νοσηλεία και την αποχώρηση από την Ιερουσαλήμ, το σύνδρομο λέγεται πως εξασθενεί.


9.Latah

Εντοπισμένο σε λίγες μόνο κουλτούρες, το Latah είναι μία πραγματικά ασυνήθιστη αντίδραση στο ξάφνιασμα. Μετά το σοκ, οι παθόντες θα ξεκινήσουν να επαναλαμβάνουν λόγια και πράξεις από τους ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με αυτούς.

Επίσης, συνήθως εκτελούν τις οδηγίες που θα τους δώσουν. Έτσι, στην θεωρία εάν προκαλέσετε στο άλλο σας μισό ένα σοκ, δεν θα επαναλάβει μόνο οτιδήποτε κάνετε, αλλά ίσως φτιάξει το τσάι όταν της το πείτε.


10.Σύνδρομο Möbius

Για να κλείσουμε με μία επιεικώς πιο σοβαρή νότα, το σύνδρομο Möbius είναι μία σπάνια γενετική ανωμαλία που προκαλεί παράλυση στο πρόσωπο. Προκαλεί τη φθορά στην ικανότητα να χαμογελάσεις, να τραφείς, ακόμα και να ανοιγοκλείσεις τα μάτια.

Προκαλείται από την υπανάπτυξη των κρανιακών νεύρων και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανωμαλίες των άκρων, αλληθώρισμα, προβλήματα αναπνοής και διάβρωση του κερατοειδούς.

gr.msn 

o-griniarhs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails