ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΌΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη στη διάρκεια της νύχτας και κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. «Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα, η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές της επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι και σήμερα, ανακοίνωσε πηγή των ενόπλων δυνάμεων. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη  έχουν λάβει θέσεις», είπε η πηγή.
Αμερικανικά μαχητικά , υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)». Οι διεθνείς ψίθυροι μιλούν για αποφασιστικότητα από πλευράς των ΗΠΑ, λόγω αδυναμίας των γαλλικών επιχειρήσεων να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ....


στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, «Meet the Press», ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του Λίβυου ηγέτη. Στη συνέντευξή του πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν απογειώσει αεροσκάφος τους τις τελευταίες ημέρες.
Ρυμουλκό της ιταλικής εταιρείας Augusta off Shore, τύπου Άσσο, κατασχέθηκε στην Λιβύη. Το ρυμουλκό, έφτασε το Σάββατο στο λιμάνι της Τρίπολης όπου και μετέφερε εργαζόμενους της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Εni. Όταν ζήτησε την άδεια να αποπλεύσει, οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει. Ουσιαστικά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή, όλα τα μέλη του πληρώματος, είναι όμηροι του Καντάφι. Πρόκειται για οκτώ Ιταλούς ναυτικούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό. Οι ιταλικές αρχές, έκαναν γνωστό ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις», χωρίς, όμως, να αναφερθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, ανακοίνωσε ότι «η Ιταλία κοινοποίησε επίσημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο την συμμετοχή της στην συμμαχία που συστάθηκε με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος για την προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού στην Λιβύη». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλοσκόνι, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, η Λιβύη δεν διαθέτει όπλα που να μπορούν να πλήξουν το ιταλικό έδαφος». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια έμμεση απάντηση στις κριτικές του σημαντικότερου κυβερνητικού συμμάχου του, της Λέγκα του Βορρά. Ο επικεφαλής της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσσι, δεν έκρυψε την αντίθεσή του στις επιχειρήσεις και στην παροχή, από μέρους της Ιταλίας, των επτά βάσεων του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί στην επικράτειά της. «Ήταν καλύτερα να δείξουμε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Διότι ο κόσμος είναι γεμάτος καπάτσους δημοκράτες και εμείς είμαστε μόνον καπάτσοι στο να αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν», σχολίασε ο Μπόσσι. Ο «Καβαλιέρε», πάντως, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι δεν θα χρειασθεί η άμεση παρέμβαση της Ιταλίας στις επιχειρήσεις, «έστω και αν δηλώσαμε πως είμαστε έτοιμοι να δραστηριοποιηθούμε». Σύμβουλοι του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, αφήνουν, τέλος, να διαρρεύσει ότι η επιλογή της βάσης του ΝΑΤΟ της Νάπολης, ως κέντρου συντονισμού όλης της επιχείρησης, θεωρείται και μια διπλωματική επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης.
Πάντως, ηκυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε εν τω μεταξύ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι «αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες». Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση. «Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. «Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω», είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι. «Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη». Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: «Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε».
Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκτόξευσαν κάπου 110 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα. Ο λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε από την πλευρά του , την Κυριακή, ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους «σταυροφόρους» να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.
Γενικότερα, μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις που άρχισαν το Σάββατο για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε η Ιαπωνία, ενώ η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή.

Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις που άρχισαν το Σάββατο για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση. Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά τη Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο. Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon. Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες , που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη. Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα, 42 F-16. Πάντως, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη είναι «πολύ αβέβαιη» και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.
Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
Από τη Δανία έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης. Η Νορβηγία διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει. Στρατός ξηράς 50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400. Ναυτικό 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη. Αεροπορία 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως Ρωσικής και Γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση αεροπορικής άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.

Ασφυκτικός είναι πλέον ο πυραυλικός κλοιός των συμμαχικών δυνάμεων γύρω από τον Καντάφι, καθώς ξεκίνησε η νέα φάση της επιχείρησης «αυγή της Οδύσσειας». Ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ακολουθούμενες από εκρήξεις και πυρά πολυβόλων, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
Ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18,45 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ.
Στη βάση, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Λεμεσό, προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα. Η θέση της Κύπρου είναι πως σε ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δρα συλλογικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες.

act-blogers.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails