ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Αποφιλοποίηση» στο Facebook: Ξεκαθάρισμα σχέσεων για εκατομμύρια μέλη



Το Facebook έχει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μέλη και κάθε μέλος του έχει έναν πολύ μεγάλο κύκλο φίλων -επίσης μελών της υπηρεσίας- γύρω του. Οι μισοί από αυτούς έχουν απαρνηθεί την φιλία τους τουλάχιστον με έναν φίλο τους στην υπηρεσία, όπως δείχνει εσωτερική έρευνα που αποκαλύφθηκε στους Τάιμς του Λονδίνου....



Ωστόσο, το επονομαζόμενο defriending («
αποφιλοποίηση») δεν συνιστά τάση, όπως ισχυρίζεται ο «κοινωνιολόγος» του Facebook, Κάμερον Μάρλοου: εάν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Facebook αποφάσιζε να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του, τότε αυτό θα αντικατοπτριζόταν στον μέσο αριθμό φίλων ανά μέλος. Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει. Το defriending αφορά σε ένα μικρό υποσύνολο, τους οποίους οι χρήστες έχουν προσθέσει στους φίλους τους πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα του Facebook δείχνει ότι κατά μέσο όρο κάθε μέλος του έχει 120 φίλους -η υπηρεσία επιτρέπει τον εκπληκτικό αριθμό των 5.000 φίλων ανά χρήστη.

Πάντως, η πρακτική της κατάργησης φίλων θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια προσπάθεια από τους ίδιους τους χρήστες να ξεκαθαρίσουν ποιοι θέλουν να βλέπουν τα status update, τις φωτογραφίες ή ό,τι άλλο ανεβάζουν στη σελίδα τους. Η υπηρεσία αναμένεται να αλλάξει (πάλι) τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό απόρρητο, όλα όμως συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από τους «φίλους» και τους «φίλους των φίλων». Oπότε τελικά, η ευθύνη πέφτει στις πλάτες κάθε μέλους της υπηρεσίας να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι θέλει όλοι όσοι έχει χαρακτηρίσει ως φίλους να βλέπουν οτιδήποτε ή μέρος από όσα ανεβάζει στο δίκτυο.

Μια άλλη εξήγηση είναι η ενόχληση από τα συνεχή «σκουντήματα» ή τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε ομάδες κ.λπ. που (δικαιωματικά) στέλνουν οι φίλοι. Κάτι παρόμοιο με την λήψη chain e-mail (όπου συχνά χωρίς τη συναίνεσή μας αποκαλύπτουν την διεύθυνσή μας στους υπόλοιπους παραλήπτες), ή το Unfollow στο twitter, η δραστηριότητα των φίλων στο Facebook μπορεί να γίνει απίστευτα ενοχλητική και να οδηγήσει στην «κατάργησή» τους.
Για να αφαιρέσετε φίλους από την λίστα των φίλων σας, πηγαίνετε στην Λίστα φίλων από τον Λογαριασμό σας και επιλέγετε x δίπλα στο υπό εξαίρεση φίλο (Remove Connection to...). Ο (πρώην) φίλος δεν ενημερώνεται για την ενέργεια αυτή, εκτός εάν σας αναζητήσει για να διαπιστώσει ότι δεν είστε πλέον «φίλοι».

Εσείς, για ποιους λόγους έχετε απαρνηθεί φίλους σας στο Facebook;





www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails