ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



TO 2008 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ". Η ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΥΤΗ ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΕΝΩ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ 800 ΑΤΟΜΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ 2008 ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ...

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ....

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διατήρηση σταθερών αποθεμάτων αίματος σε μία αιμοδοσία διατηρείται συνήθως από ένα μικρό αριθμό εθελοντών αιμοδοτών και η διατήρησή του αριθμού τους είναι δύσκολη. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η στρατολόγηση, η διατήρηση και η ανανέωση μιας ενεργού δεξαμενής δοτών αίματος. Συνεπώς, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας θα πρέπει να οργανώσουν συχνότερες αιμοδοσίες για να διατηρήσουν ένα ασφαλές επίπεδο ανεφοδιασμού αίματος. Η δωρεά οργάνων στη χώρα μας σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία δεν στηρίζεται σε σταθερή πηγή εθελοντών παρά μόνο σε μικρό αριθμό κλινικά νεκρών δοτών.

ΣΤΟΧΟΙ: Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν η καταγραφή και η στατιστική ανάλυση της στάσης του ελληνικού πληθυσμού στη δωρεά αίματος και τη δωρεά οργάνων.

ΜΕΘΟΔΟΙ: Εξετάζοντας άλλες έρευνες γενικά στο θέμα του εθελοντισμού δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο προκειμένου να καταγράψουμε τη στάση του ελληνικού πληθυσμού για τον εθελοντισμό με έμφαση δωρεά οργάνων και αίματος. Τα ερωτηματολόγια ολοκληρώθηκαν και μοιράστηκαν ανώνυμα σε δείγμα πληθυσμού 800 ατόμων. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και απαντήσεων εκτίμησης. Στοιχεία σχετικά με το δημογραφικό, τη συμπεριφορά της δωρεάς, τα κίνητρα, την αντίληψη για τον κίνδυνο, τη στάση απέναντι στη δωρεά κ.λπ. αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν μαζί με τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μας, το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 800 άτομα (306 άντρες και 494 γυναίκες). Όλοι απάντησαν θετικά στην ερώτηση σχετικά για τον εθελοντισμό της δωρεάς αίματος. Δεν υπήρξε καμία διαφορά στη συχνότητα του εθελοντισμού ανάμεσα στα δύο φύλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, το 63% των ανθρώπων πιστεύουν στην έννοια της δωρεάς αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο το 8% ήταν εθελοντές αίματος. Το 31% των ερωτηθέντων είχε την αντίληψη ότι ο φόβος για την αιμοληψία και αιμοδοσία είναι ο σημαντικότερος λόγος να μην αιμοδοτήσει. Όσον αφορά τη συμπεριφορά, 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει να αιμοδοτήσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Η μελέτη έδειξε ότι το 50% δεν έχουν ενημερωθεί για τα προγράμματα δωρεάς αίματος ειδικά οι νέοι (18-24 ετών, 52%). Μόνο το 35% του συνόλου βρέθηκε να είναι ενημερωμένο αλλά δεν είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο να αιμοδοτήσει (37%). Αναφορικά με τη διαδικασία της δωρεάς οργάνων, ποσοστό 61,3% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι πρόκειται για μια πράξη στην οποία θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι, ενώ στην πρόταση να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι αμέσως μετά τη γέννηση τους το 66,7% απαντά αρνητικά. Μόλις 11% δηλώνει ότι συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της δωρεάς οργάνων, ενώ το 53,7% δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα μας μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα στην πρόβλεψη του μελλοντικού σχεδιαγράμματος για τον εθελοντισμό, την αιμοδοσία και δωρεά οργάνων. Η προώθηση της δωρεάς ήταν μια από τις προτάσεις. Η συμμετοχή όλων των παραγόντων στη διαδικασία όπως οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς, οι ενώσεις εθελοντών αιμοδοτών, οι πολιτικοί, οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι εκπαιδευτικοί επαγγελματίες, οι δικαστές, κ.λ.π. επισημαίνονται ως βασικοί παράγοντας για την επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι αιμοδότες πρέπει να είναι ευαίσθητοι στα μηνύματα που ενισχύουν την πρόθεση του εθελοντισμού και να μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα για να δουν με διαφορετική σκοπιά την έννοια του εθελοντισμού. Για τους εμπείρους εθελοντές αιμοδότες, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός τους σε μία αιμοδοσία. Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να εστιαστούν στην διατήρηση των «παλιών» εθελοντών αιμοδοτών καθώς και στην ευαισθητοποίηση νέας δεξαμενής εθελοντών αίματος.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails