ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αποκάλυψη: Να γιατί πόνταραν στην πτώχευση της Ελλάδας


Τα στοιχεία προκύπτουν από την αναλυτική παρουσία που έκανε το Economist και αναφέρονται οι κερδισμένοι και χαμένοι λίγο πριν πέσει η αυλαία του πρώτου εξαμήνου του 2010.



Τα πονταρίσματα υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδος τούς έκαναν πλούσιους. Σχεδόν έξι φορές τα λεφτά τους πήραν οι κερδοσκόποι που έβαλαν στο στόχαστρο τη χώρας μας,...
ενώ οι επενδυτές που παρέμειναν προσηλωμένοι στην παράδοση, δηλαδή έκαναν τοποθετήσεις σε ομόλογα και μετοχές, έγραψαν ζημιές στους πρώτους έξι μήνες του έτους.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αναλυτική παρουσία που έκανε το Economist και αναφέρονται οι κερδισμένοι και χαμένοι λίγο πριν πέσει η αυλαία του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Λεφτά με το τσουβάλι έβγαλε η "αγέλη" των κερδοσκοπικών hedge funds, που μέχρι πρότινος δεν ήξερε πού έπεφτε στον χάρτη η Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2009 η αξία ενός συμβολαίου Credit Default Swaps έφθανε μόλις τα 125.000 δολάρια και οκτώ μήνες αργότερα "άγγιξε" τα 900.000 για την πενταετία. Την Παρασκευή το CDS ήταν στις 842,41 μονάδες και η αξία του συμβολαίου έφθανε στις 842.000 δολάρια.
Η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των CDS του Οκτωβρίου και του Ιουνίου ανέρχεται στο 573%. Οσοι κερδοσκόποι αγόρασαν στα χαμηλά και πούλησαν στα ψηλά τις προσδοκίες για πτώχευση της Ελλάδος πέτυχαν διάνα, αφού μέχρι τώρα είναι η μόνη επένδυση που έδωσε κέρδη. Λιγότερα αλλά σημαντικά ήταν τα κέρδη για τους κερδοσκόπους που "έπαιξαν" το ενδεχόμενο της πτώχευσης και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ποσοστιαία κέρδη ανήλθαν στο 64%, σύμφωνα με τον δείκτη CDSs, Eur (iTraxx).
Αντίθετα όσα επενδυτικά Funds απέφυγαν τα CDS και προτίμησαν μετοχές της Γουόλ Στριτ ή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αγορών είχαν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους που έφθαναν μέχρι το 27%.
Οι ζημιές "κυνήγησαν" κι όσους επενδυτές απέφυγαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αναζήτησαν την τύχη τους σε κάποια άλλη αγορά του κόσμου. Σύμφωνα με το Economist σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφτηκαν ζημιές ύψους 10% με βάση τον δείκτη World all (MSCI).
Τα ομόλογαΜικρότερες ζημιές, ύψους 3,3%, είχαν και οι επενδύσεις από ομόλογα. Οι συντάκτες του Economist έβαλαν στη λίστα τους τον δείκτη World bonds (Citigroup). Στην παγίδα των ζημιών έπεσαν και τα hedge funds που εμφάνισαν οριακές απώλειες ύψους 0,8%.
Οι Αμερικανοί επενδυτές κατέγραψαν υψηλότερες απώλειες εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους. Οσοι τοποθετήθηκαν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η επένδυση αν γίνει με βάση το δολάριο είναι μειωμένη κατά 15%, ενώ με το ευρώ είχε οριακή άνοδο κατά 0,5%.
Αναλυτές που παρατήρησαν τα στοιχεία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό που δεν έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 να συμβεί στο δεύτερο, ενώ όσοι έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ελπίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουνίου να σημειωθεί μια μικρή βελτίωση των αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών.


Νίκος Θεοδωρόπουλος  http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails