Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μιλά με σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στην ελληνική αγορά με αφορμή το διεθνές συνέδριο της αρμόδιας εθνικής ρυθμιστικής Αρχής για τα δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς και λέει γιατί αργήσαμε, τι φταίει, τι μπορεί να κάνει ο ΟΤΕ. Στον αντίποδα, διαβάστε πώς σκέφτεται η εθνική ρυθμιστική Αρχή και τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση...
Τι λέει ο ΟΤΕ
Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που δεν έδωσαν προτεραιότητα στις τηλεπικοινωνίες:
καθυστερήσαμε σε ό,τι αφορά στην ευρυζωνικότητα και ακόμα και το 2004 μας βρήκε χωρίς ADSL. Σήμερα, η τεχνολογία έχει φτάσει στα δίκτυα οπτικών ινών και εδώ, και πλην φιλόδοξων ανακοινώσεων, η χώρα παραμένει πίσω: τα χρήματα πηγαίνουν σε διαφήμιση ή μείωση τιμών.
ΕΕΤΤ: Προς όφελος του ανταγωνισμού και της τσέπης του καταναλωτή, εις βάρος των επενδύσεων και της ανάπτυξης
Για να γίνουν επενδύσεις χρειάζονται κίνητρα, αλλά στην Ελλάδα ο υποψήφιος επενδυτής αντιμετωπίζει την «ρυθμιστική αβεβαιότητα», η οποία δεν του εγγυάται ότι οι κανόνες του παιχνιδιού θα μείνουν ίδιοι για ένα διάστημα ικανό για να αποσβέσει την επένδυσή του και να έχει μια λογική απόδοση. Επιπλέον, τα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι τόσο φτηνά (ο αδεσμοποίητος τοπικός βρόχος), ώστε δεν υπάρχει κίνητρο για αναβάθμιση. Στην Ελλάδα, παρά την στήριξη που προσφέρει η ρυθμιστική Αρχή, οι εταιρείες επικοινωνιών είναι ζημιογόνες και η σταθερή τηλεφωνία του ΟΤΕ τείνει προς την ίδια κατεύθυνση.
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σταματήστε να βλέπετε τα σκαψίματα ως μπελά
Την ίδια στιγμή, τοπικοί άρχοντες εμποδίζουν την εγκατάσταση οπτικών ινών στις πόλεις ή τις γειτονιές τους. Υπάρχουν κάποιοι κοντόφθαλμοι που βλέπουν τα σκαψίματα ως μπελά και την οπτική ίνα ως ένα μέσο για να αποσπάσουν από τον ΟΤΕ χορηγίες, τιμωρώντας έτσι τους δημότες τους και καταδικάζοντάς τους να μην πάρουν εγκαίρως αυτό που θα μπορούσαν.
Ένα καλό Δίκτυο Νέας Γενιάς 50Mbps μέσα σε δύο χρόνια, αρκετό για τα επόμενα επτά
Κυβέρνηση, EETT και Τοπική Αυτοδιοίκηση δουν το πράγμα σωστά, τότε μέσα σε δύο μόλις χρόνια η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα καλό δίκτυο νέας γενιάς, που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για επτά χρόνια: σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και υψηλού εισοδήματος, η ίνα θα φτάνει στον χρήστη, στις υπόλοιπες η οπτική ίνα θα φτάνει στα καφάο του ΟΤΕ και από κει και πέρα θα αναλαμβάνει το δίκτυο χαλκού. Έτσι, η τεχνολογία θα κοστίσει έως και 5 φορές λιγότερο, έχει λίγα σκαψίματα, δίνει περίπου 50Mbps ταχύτητα αρκετή για λίγα χρόνια. Όπου δεν μπορούν να πάνε καλώδια, ή δεν συμφέρει, θα γίνει χρήση δορυφορικής πρόσβασης ή/και ευρυζωνικής κινητής. Ο ΟΤΕ το έχει μελετήσει και μπορεί να το φέρει εις πέρας.
Αυτά, εν συντομία, είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κος Παναγής Βουρλούμης στο 5ο διεθνές συνέδριο της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που έγινε στις 17-18 Ιουνίου 2010.
Πώς βλέπει την κατάσταση η εθνική ρυθμιστική Αρχή (ΕΕΤΤ)
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δρ Λεωνίδας Κανέλλος, έδωσε την παρακάτω εικόνα για την κατάσταση:
- Η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 18%
- Οι ονομαστικές ταχύτητες πρόσβασης έχουν αυξηθεί θεαματικά
- Οι λιανικές τιμές μειώθηκαν ραγδαία
- Το κόστος ευρυζωνικής πρόσβασης στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ
- Όμως, η περαιτέρω εξάπλωση της ευρυζωνικότητας της χώρας μας δεν μπορεί να υποστηριχτεί από το υπάρχον δίκτυο χαλκού
- Να αποτρέψει τους πιθανούς κινδύνους για τη δημιουργία νέων μονοπωλίων και την απαξίωση των επενδύσεων που έχουν γίνει στον αποδεσμοποιημένο τοπικό βρόχο
- Να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέες υποδομές ανοικτής πρόσβασης
- Να προστατεύει τον ανταγωνισμό
- Να εμπεδώνει ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά και τους πολίτες
- Προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, αποτελεί η αξιοποίηση του απελευθερωμένου ραδιοφάσματος από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση
Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ.Δημήτρης Ρέππας είπε ότι για να αναπτυχθούν ευρυζωνικά προϊόντα προωθούνται δράσεις μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:
- Αξιοποίηση των εγκατεστημένων ήδη μητροπολιτικών οπτικών δακτυλίων
- Αξιοποίηση των επενδύσεων των εναλλακτικών παρόχων με κρατική ενίσχυση
- Αξιοποίηση και επέκταση των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης
- Παροχή κρατικής ενίσχυσης για την επέκταση των υποδομών σεαγροτικές περιοχές
- Ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών
- Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας υποδομής για ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100Mbps, όταν σήμερα στην καλύτερη περίπτωση φτάνουμε τα 50Mbps.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου