ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Tablet, αυτοί οι Κανίβαλοι...

Τι περισσότερο από τα tablet μπορούν να προσφέρουν οι οικονομικοί υπολογιστές γραφείου και τα laptop θα επιχειρήσουν να δείξουν οι δύο κυρίαρχοι κατασκευαστές του «εγκεφάλου» τους στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών που διεξάγεται στο Λας Βέγκας 6-9 Ιανουαρίου 2011. Τα πρώτα σημάδια «καννιβαλισμού» του μεριδίου των παραδοσιακών υπολογιστών από τη νέα κατηγορία των tablet –όπου κυριαρχεί το Apple iPad- είναι ήδη ορατά....





Σκοπός των Intel και AMD φαίνεται να είναι να αποδείξουν ότι τα PC τα καταφέρνουν καλύτερα με τις εφαρμογές που εκτελούν απαιτητικές εργασίες με γραφικά –όπως τα βιντεοπαιχνίδια και η αναπαραγωγή βίντεο.

Η νέα γενιά επεξεργαστών που παρουσιάζουν στην CES αμφότεροι έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό: την ενσωμάτωση του τσιπ που αναλαμβάνει την επεξεργασία των γραφικών στο ίδιο κομμάτι πυριτίου με τον βασικό επεξεργαστή του συστήματος, όπως συνέβη παλαιότερα με την ενσωμάτωση τσιπ μνήμης πάνω του. 

Εκτός από την αναμενόμενη αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας γραφικών, αφού μειώνεται δραστικά η απόσταση που διανύεται για την απαιτούμενη επικοινωνία του τσιπ γραφικών με τον κεντρικό επεξεργαστή, υπάρχει ένα ακόμα όφελος: η ενέργεια που απαιτείται για την επικοινωνία των συνεργαζόμενων μερών μειώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτονομία φορητών υπολογιστών και netbook που φέρουν ένα τέτοιο διπλό τσιπ.

Με τα σημερινά τσιπ, παραδέχονται οι κατασκευαστές, τα οικονομικά λάπτοπ ή τα netbook δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ανάλυσης, στα παιχνίδια, στην επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο ή ακόμα και στην δημιουργία παρουσιάσεων με πλούσια γραφικά.

Αν και τα πλέον οικονομικά μοντέλα θα συνεχίσουν να θεωρούνται ανεπαρκή για απαιτητικά γραφικά, όπως κάποια βιντεοπαιχνίδια, οι επερχόμενες αλλαγές στο σχεδιασμό των τσιπ θα μειώσουν κατά εκατοντάδες ευρώ το κόστος τους, αφού δεν θα υπάρχει η ανάγκη για προσθήκη καρτών γραφικών.






Εξάλλου, τουλάχιστον η Intel που ορίζει το 80% της αγοράς τσιπ για υπολογιστές, έχει να κερδίσει τα μέγιστα από μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι δεν κατασκευάζει τσιπ γραφικών. Αντίθετα, η AMD που έχει στο πορτοφόλιό της τέτοιες κάρτες (μετά την εξαγορά της ΑΤΙ) βρίσκεται σε πιο ευαίσθητη θέση. Εντούτοις, το κέρδος από την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά τσιπ έναντι της Intel θα μπορούσε να υπερκεράσει ενδεχόμενη μείωση των εσόδων της από τις πωλήσεις καρτών γραφικών.

Από την άλλη, φαίνεται ότι Intel και AMD δεν μπορούν να μείνουν αδρανείς μπροστά στο φαινόμενο των ραγδαία ανερχόμενων tablet αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2010, όταν κυκλοφόρησε το Apple iPad. Οι κατασκευαστές tablet έχουν στραφεί σε άλλους κατασκευαστές επεξεργαστών, όπως η Samsung Electronics, η Texas Instruments και την Qualcomm, ενώ η Apple φτιάχνει πλέον τα δικά της τσιπ.

Ωστόσο, η απειλή από τα tablet δεν θεωρείται από όλους τόσο μεγάλη για Intel και AMD. Τα tablet δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα πάντα. Αρκούν για την κατανάλωση περιεχομένου, δεν τα καταφέρνουν όμως εξίσου καλά στη δημιουργία του, κάτι για το οποίο θεωρούνται ως πλέον κατάλληλα τα PC. Πάντως, η δημοτικότητα των tablet δείχνει ήδη ότι Intel και AMD θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας και είναι φανερό ότι δίνει ώθηση στη δημιουργία υπολογιστών πιο λεπτών και με μικρότερο βάρος.

AMD Fusion

Η AMD παρουσιάζει στην CES τις λεγόμενες APU (Accelerated Processing Unit) της σειράς AMD Fusion. Στο ίδιο τσιπ συνυπάρχουν πολυπύρηνος κεντρικός επεξεργαστής και τσιπ γραφικών με υποστήριξη του πρωτοκόλλου DirectX 11 (δηλαδή με δυνατότητα εκτέλεσης των νεότερων βιντεοπαιχνιδιών). Επιπλέον, οι Fusion σύμφωνα με την AMD θα διακριθούν για την ταχύτερη εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών, την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Το σημαντικότερο όμως ίσως είναι ότι οι επεξεργαστές αυτές δεν θα εξοπλίσουν ακριβά συστήματα, αλλά desktop, notebook και HD netbookσε προσιτές τιμές, τα οποία θα είναι διαθέσιμα άμεσα (από τις Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony και Toshiba). Αργότερα, το 2011 AMD Fusion APU θα πάρουν θέση και σε ταμπλέτες, δηλώνει η AMD.




Εξάλλου, η AMD επιμένει ότι η νέα σχεδίαση υπόσχεται αυτονομία ακόμα και για μια ολόκληρη ημέρα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού διευθυντή του τμήματος AMD Products, Rick Bergman: «Πιστεύουμε ότι οι επεξεργαστές AMD Fusion, απλά, με την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής x86 αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόοδο στους επεξεργαστές για πάνω από σαράντα χρόνια. Με ένα σημαντικό βήμα, δίνουμε τη δυνατότητα στους χρήστες να βιώσουν παντού την εμπειρία της υψηλής ευκρίνειας HD και τις δυνατότητες του supercomputing στους προσωπικούς φορητούς υπολογιστές έχοντας μπαταρία που διαρκεί μία ολόκληρη ημέρα. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία, νέα προσέγγιση που προσφέρει νέες συναρπαστικές εμπειρίες στους καταναλωτές». 

Η AMD επιμένει ότι η επιλογή ενός υπολογιστή με την επονομαζόμενη μηχανή Vision θα επιταχύνει την περιήγηση στο Ίντερνετ, θα κάνει εκπληκτική την αναπαραγωγή βίντεο HD 1080p, θα εξασφαλίσει ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, και θα στηρίξει περιεχόμενο 2D που θα μπορεί να μετατραπεί σε στερεοσκοπικό 3D και το γρήγορο 3D gaming με αναλύσεις HD.

Οι επεξεργαστές AMD Fusion χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: : E-Series και C-Series και φέρουν το νέο επεξεργαστή x86 με την κωδική ονομασία Bobcat. Η σειρά Ε (κατανάλωση 18W) με πρώην κωδική ονομασία Zacate έχει δύο μοντέλα (Ε-350 διπύρηνος 1,6GHz και E-240 με έναν πυρήνα χρονισμένο στο 1,5GHz) και είναι σχεδιασμένη για τα λεγόμενα mainstream notebook, all-in-one και σχετικά μικρά desktop. Η σειρά C (πρώην Ontario) περιλαμβάνει δύο μοντέλα των 9W, C-50 διπύρηνος 1GHz και C-30 με έναν πυρήνα στα 1,2GHz που έχει σχεδιαστεί για HD netbook.

Η Intel στην CES 2011

H Intel αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία της στην φετινή CES για την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς Intel Core. Το κεντρικό σύνθημά της Live a Visual Life για να δώσει έμφαση στις αυξημένες δυνατότητες των επεξεργαστών της να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του βίντεο υψηλής ευκρίνειας και των εφαρμογών με απαιτητικά γραφικά ή ακόμα και του 3D.




Associated Press, In.gr Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails