ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορειται να επικοινωνησετε μαζι μου για οποιοδηποτε σχολιο ή απορια σας στα παρακατω mail :

ioannisrigas@yahoo.gr

ioannisrigas@in.gr



Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Παπατζιλίκι και προεκτάσεις


Θυμάμαι τον Βγενόπουλο να βγαίνει και να δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να υποδέχονται 7.000 Αρειανοί τον Αμορόζο. Είχε δίκιο: ήταν λίγοι. Επίσης, τον θυμάμαι να πετάει κάτι φοβερές ατάκες για Αμπράμοβιτς. Να μιλάει για ενότητα, συμπαράσταση και στήριξη. Να αναφέρεται στον ερασιτέχνη και να υπόσχεται οικονομική βοήθεια. Να λέει κάτι για εκατομμύρια πράσινες καρδιές. Να ηγείτο (;) της προσπάθειας για ξήλωμα του Βαρδινογιάννη από τον Π.Α.Ο. Μέχρι και σε πολιτικές εκπομπές είχε εμφανιστεί, κατακρίνοντας τους πάντες και τα πάντα.


Γιατί τα έκανε όλα αυτά; Για έναν πολύ απλό λόγο. Δημοσιότητα. Διαφήμιση. Αναγνωρισιμότητα. Βρήκε πάτημα στο ότι οι φίλοι της ομάδας λάτρευαν να μισούν τον Βαρδινογιάννη και κάπως έτσι μας συστήθηκε. Πρώτη ερώτηση: ποιος από μας ήξερε τον Βγενό πριν ασχοληθεί με την μπάλα; Ο γράφων πάντως δεν τον ήξερε. Μήπως τον γνώριζαν οι δημοσιογράφοι (του κώλου); Δεν νομίζω, ασχέτως αν έγραφαν υπερβολές και πομφόλυγες. Παρόλα αυτά η εμφάνισή του και η στάση του ως σωτήρας της Π.Α.Ε. λειτούργησε. Ο κόσμος πείστηκε από τα λόγια και τις πράξεις του (;) κι άρχισε να φωνάζει πιο δυνατά κατά του ραλίστα. Η φράση ''Τζίγγερ πούλα'' εμφανιζόταν παντού. Από το γήπεδο και τις φυλλάδες, μέχρι σε κουδούνια σπιτιών και σε χαρτί περιτυλίγματος για πιτόγυρα. Εδώ έφτασαν να κάνουν πορεία. Δεν πορευόμαστε για άκρως βαρύνοντα και σημαντικά πράγματα και διαδηλώνουμε για τον Τζίγγερ. Ωραίες προτεραιότητες έχουμε.


Δεύτερη ερώτηση: τι σκατά έκανε ο Τζίγγερ και έπρεπε να φύγει;Ποιο ήταν αυτό το τόσο φοβερό και τρομερό πράγμα που έπραξε; Έκανε σίγουρα λάθη, αλλά ήταν τόσο τραγικά; Σκεφτείτε το λίγο. Παρακαλώ κάποιον νηφάλιο αναγνώστη να μου απαντήσει. Η γνώμη μου είναι ότι κρατούσε την Π.Α.Ε. καθαρή. Καθαρή από χρέη, καθαρή από απατεωνιές, καθαρή από παράγκες, καθαρή από αγωγές και μηνύσεις. Για ρωτήστε ρε βάζελοι κι εμάς τα Αρειανά τι έχουμε περάσει διοικητικά. Που για να βρούμε διοικητική σταθερότητα περάσαμε από 948 κύματα. Που μας έφερναν δήθεν εμίρηδες που έτρωγαν σουβλάκια και μπουγατσίδια στην Παπαναστασίου και στην Εγνατία με έξοδα της Π.Α.Ε. Που ερχόντουσαν ''πλούσιοι'' Ελληνοαμερικανοί που σήκωναν τα ταμεία της ομάδας και πήγαιναν στην Κόπα Καμπάνα για ηλιοθεραπεία. Για δείτε και λίγο παραπέρα από το καβούκι σας. Και σε τελική ανάλυση τι (δεν) έκανε ο Τζίγγερ; Πολύ απλά δεν ήταν τόσο λαμόγιο για να κάνει αυτά που έκανε ο Κόκκαλης. Αλλά βλέπετε έτσι ''επιβραβεύεται'' η ηθική, για αυτό φτάσαμε σε αυτά τα χάλια ως άνθρωποι. Ως εκ τούτου οι οπαδοί χέστηκαν για ήθη και δικαιοσύνες: τίτλους θέλουν με κάθε κόστος. Μπορεί να έβριζαν την παράγκα, αλλά κατά βάθος τη ζήλευαν. 

Το μεγαλύτερο λάθος του Τζίγγερ είναι ότι υπάρχει. Αν δεν υπήρχε δεν θα τον βρίζανε. Αν δεν τον βρίζανε δεν θα ερχόντουσαν οι δυο ''σωτήρες''. Διότι, πλην του Βγενό είχαμε και τον Πατέρα. 
Σε αντίθεση με τον MIG που έψαχνε την διαφήμιση και την μπίζνα, ο Πατέρας έκανε την πλάκα του, το χόμπι του. Ήταν τόσο αφελής που άφηνε υπόνοιες ότι είναι άρχοντας του παρασκηνίου, με τον όχλο κάτω από το μπαλκόνι να ζητωκραυγάζει. Στην ουσία αυτό ήθελε να κάνει: να ελέγχει και να διοικεί, χωρίς μάλιστα να βάζει το χέρι στην τσέπη, αλλά να έχει την απαίτηση να το βάζουν οι άλλοι. Είπαμε είναι χομπίστας. Η πρόσφατη δήλωσή του είναι λίαν κατατοπιστική: ''αν είχα πρόθεση να πάρω την Π.Α.Ε. δεν θα έφευγα πριν λίγες μέρες από την Προεδρία''. Όσο πομπώδης κι αν φαινόταν με την πουράκλα του, τόσο μυρουδιάς είναι από τόπι. Είμαι σίγουρος ότι αν του έδινες στα χέρια μια μπάλα ποδοσφαίρου θα την περνούσε για μπόμπα. Ή μήπως για λουκουμά; Τι να λέει το Αετόπουλο άραγε;

Μην ξεχάσω και τον - εκ Πατέρα -  Αντωνίου. Πραγματικά αυτός ο άνθρωπος έφερε τα πάνω κάτω. Θα μου πείτε εδώ έφερε, κατόπιν θερμής παράκλησης του Φύσσα, τον πρώην ποδοσφαιριστή Σεϊταρίδη για να μην χάσει την θέση του στην Εθνική και τον Ροντρίγκο Σόουζα.Στα χέρια του πέρασαν δεκάδες μύρια κι αυτός συμπεριφέρθηκε λες και έπαιζε manager. Το έχουμε ξαναπεί: το πραγματικό ποδόσφαιρο και η πραγματική ζωή δεν είναι manager. Τον είχα ακούσει σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο και σε όλες τις απαντήσεις του μιλούσε περί ανέμων και υδάτων με μια γλώσσα ωραιοποιημένη. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει ιδέα, ότι δεν έχει γνώση, ότι δεν την παλεύει. Ο Αντωνίου ήταν χέουσα πληγή και μάλιστα ακριβή.Ευτυχώς για τον Π.Α.Ο. και δυστυχώς για εμάς παραιτήθηκε για λόγους ηθικής (!). Με ποιον θα γελάμε τώρα; Η πλάκα είναι ότι ο Γόντικας του έλεγε να το ξανασκεφτεί (!). Και τώρα που το θυμήθηκα: ποιος είναι υπεύθυνος για τις αγορές του Μελίσση και του Χριστοδουλόπουλου; Σκανδαλώδεις μεταγραφές. Ποιος ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα; Ουδείς. Προσωπικά δεν είδα κάποιον δημοσιογράφο να σχολιάζει τις μεταγραφές και την χορηγία με τον αρμόζοντα τρόπο. Και οι ίδιοι δημοσιογράφοι που πέρυσι δεν τον άγγιζαν, φέτος άρχισαν να τον μελετάνε. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Αλλά είπαμε πρόκειται για μπίζνα. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι. Είναι επιχείρηση. Φράγκα. Πολλά φράγκα. Και στο βωμό των χρυσοφόρων συμφωνιών πέφτει πολύ κοροϊδία.

Εκτός όμως από τον Αντωνίου έχουμε και τον Φρέιτας. Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν τεχνικό διευθυντή, ο Π.Α.Ο. όμως μέχρι πρότινος δεν κόλλαγε και το αποδείκνυε έχοντας δύο. Πλέον έχει μόνο τον Πορτογάλο. Το τι ρόλο βάραγε ο Φρέιτας μαζί με τον Αντωνίου είναι δύσκολο να το ξέρουμε: εδώ δεν το ήξεραν οι ίδιοι. 
Το τι ρόλο βάραγε ο Αντωνίου πέρυσι το ξέρουμε σίγουρα. Πριόνισε τον Κάτε και στην καρέκλα έκατσε ο Νιόμπλιας. Την κατάληξη την ξέρουμε όλοι. Από πέρυσι φαινόταν ότι ο τσίμπλας δεν έκανε, αλλά ο Πατέρας δεν τον άφηνε ούτε να παραιτηθεί. By the way, αγαπητέ Νικόλα δεν σε έβγαλε από την θέση σου ο Φρέιτας για να φέρει το φιλαράκι του τον Φερέιρα. Μόνος σου ξεριζώθηκες με την μπάλα που έπαιζε η ομάδα και τα αποτέλεσματα που έφερνες. Και βγαίνεις στα ράδια και δίνεις ρεσιτάλ μαλακίας. Έναν αυτοματισμό ρε Νιόμπλια. Έναν. Τι σκατά έκανες στις προπονήσεις; Να μας πει ο Κέζος τι γινόταν στις προπονήσεις που δήλωσε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι παίχτες επί Κάτε ήταν αγύμναστοι (!). Θεέ και κύριε.

Και τώρα φτάσαμε στην απόλυτη παράνοια. Κάποιοι οπαδοί ζητάνε από τον Τζίγγερ να μείνει ενεργός, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ακόμα και τώρα ότι οι Βγενό και Πατέρας έσωσαν (!) την Π.Α.Ε., ενώ υπάρχουν και οι εκπληκτικοί δημοσιογράφοι που αναπολούν τον Κάτε. Καλά το σκεφτήκατε. 
Είναι οι ίδιοι που τον έβριζαν και στη συνέχεια χάιδευαν τα αυτάκια του Νιόμπλια, παρόλο που ο τελευταίος έκανε δεκάκις χειρότερα εγκλήματα από τον Ολλανδό.Φυσικά στη συνέχεια τα άκουσε κι ο ''ευαίσθητος'' Νιόμπλιας. Αυτοί είμαστε όμως. Αυτά μας αξίζουν. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο Βγενό κι ο Φάδερ δεν έπαιρναν τις μετοχές όταν τις έδινε τσάμπα ο Βαρδινογιάννης. Σκεφτείτε τι παπατζιλίκι έπεσε.


Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω τέσσερις απόψεις. Η πρώτη υποδηλώνει ότι ο Βγενό την κοπάνησε επειδή στέγνωσε από ρευστό. Η πρόταση αντικρούεται πολύ εύκολα. Αν πραγματικά δεν είχε ρευστό θα μπορούσε κάλλιστα να βγει στις κάμερες, να το δηλώσει κι όταν ένοιωθε έτοιμος να έμπαινε εκ νέου στην ομάδα. Δεν θα τον παρεξηγούσε κανείς. Δεν το έκανε όμως. Προτίμησε να σπάσει τις σχέσεις με την ομάδα και πόνταρε στο ψέμα και στην άτακτη φυγή. Αν στέρεψε επειδή δεν είχε προβλέψει την οικονομική ύφεση είναι επειικώς ατάλαντος. Και επειδή ατάλαντος δεν είναι, σίγουρα παίζει κάτι άλλο. Και φυσικά η αιτία δεν είναι το ντου των οπαδών μετά το ματς με τον Βόλο. Ας είμαστε σοβαροί. Η δεύτερη άποψη λέει ότι ο Βγενό ως γνήσιος επιχειρηματίας έκανε την ομάδα ταναπού για να ρίξει την τιμή της. Μάλιστα. Και πως σκατά θα τον δεχτούν πίσω; Αν έχεις όμως την καβάτζα κάποιων δημοσιογράφων όλα γίνονται. Μπορεί στο εγγύς μέλλον να τους δούμε και τους δυο να επιστρέφουν και να μην ανοίγει ρουθούνι. Αλλά είπαμε αυτοί είμαστε. Άσε που έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Η τρίτη άποψη ταυτίζεται με την περίπτωση του νέου γηπέδου και του εμπορικού κέντρου. Είδαν ότι άκρη δεν βγαίνει. Έκριναν ότι οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα Κατσουράνη και αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Η τέταρτη και τελευταία άποψη έχει να κάνει με τα σκάνδαλα που έχει εμπλακεί ο Βγενόπουλος. Πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Βατοπέδια, νεκροί από μολότοφ,  τραπεζικές λαμογιές, αγωγές, μηνύσεις, απειλές. Που να βρεθεί χρόνος για τον Παναθηναϊκό. Ούτως ή άλλως αποστολή εξετελέσθη: το όνομα Βγενόπουλος έγινε ευρέως γνωστό κι όπως όλοι ξέρουμε η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να θεωρείται διαφήμιση. Η ταμπακιέρα είναι ότι σε ένα κρίσιμο σημείο οι δυο ''λυτρωτές'' δήλωσαν βροντερό απών με τους χειρισμούς τους και έχασαν την όποια αξιοπιστία διέθεταν.

Ποιος φταίει λοιπόν; Κατόπιν εμφανίσεως του πολυμετοχικού στο προσκήνιο είχα κάνει λόγο για πολλά κοκόρια και για δημιουργία εχθρικών στρατοπέδων εντός φίλιου εδάφους. Μάλιστα είχα διαπληκτιστεί λεκτικά με φίλους βάζελους. Είναι οι ίδιοι που χλεύαζαν τον Κάτε και ζητούσαν από τον Τζίγγερ να φύγει. Είναι οι ίδιοι που αποθέωναν τους Βγενό και Πατέρα. Είναι οι ίδιοι που τους βρίζουν τώρα. Είναι οι ίδιοι που έφεραν την ομάδα σε αυτό το χάλι. Με δυο λόγια φταίνε οι οπαδοί κι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και ψάχνει μουφαδόρικο άλλοθι. Διότι, αν μπλένταραν σωστά όλα αυτά που τους πλάσαραν οι δημοσιογράφοι και οι δήθεν σωτήρες, η ομάδα δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Για να το θέσω πιο σωστά ο σύλλογος δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και προεκτάσεις, όπως για παράδειγμα το τσαλάκωμα του πρεστίζ, το ''κάψιμο'' των Γιαννακοπουλέων, η δικαίωση - αν μπορεί κανείς να το πει έτσι - του Τζίγγερ, η επαλήθευση των δηλώσεων του Κάτε περί ρόστερ, η απομάκρυνση του κόσμου και η ορθότητα της πρότασης ''πιο εύκολα μπαίνεις σε μια Π.Α.Ε., παρά βγαίνεις''. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, το έργο θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη. Ο Π.Α.Ο. όμως δεν στέκεται σε ονόματα. Κανένας σύλλογος δεν κολλάει σε πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Π.Α.Ο. θα συνεχίσει να υφίσταται με ή χωρίς πολυμετοχικότητα. Μέχρι τότε ας κάτσουν όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Υ.Γ.1 Υπενθυμίζω ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπήρξε (πρωτ)αθλητής του Π.Α.Ο. στο τμήμα ξιφασκίας.

Υ.Γ.2 Καλά ρε παιδιά, ένα γκολ έβαλε ο Μίτσελ προς τη σωστή εστία και του το ακυρώνετε; Γιατί ρε μάγκες; Το ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν τσουλάει εντός και εκτός χόρτου, αλλά το παιδί τι φταίει; Ψυχούλα δεν έχει; Δεν τον γέννησε μάνα; Τόσα τεμάχια έχουμε φάει από την πλευρά του, αφήστε τον να επανορθώσει. Και επιτέλους ας μάθουμε να κρίνουμε ένα ματς με βάση την εμφάνιση και την εικόνα κι όχι το αποτέλεσμα.

Υ.Γ.3 Το 1987, έξι χρόνια πριν την εμφάνιση του ''Get a Grip'', οι Aerosmith κυκλοφορούν το ''Permanent Vacation'' και επιστρέφουν για τα καλά στα μουσικά δρώμενα. Το album περιέχει ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους. Ιδού.
Without your love I'm nothing but a begger, without your love a dog without a bone, what can I do I'm sleeping in this bed alone, baby you 're my angel, come and save me tonight, you 're my angel, come and make it all right...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

περι αντιγραφης...

Related Posts with Thumbnails